Kuvano vino je posle kafe i šumadijskog čaja, jedan od najpopularnijih napitaka tokom praznika. Topao, aromatičan i bogat ukus čine ga savršenim napitkom za opuštanje i zagrevanje u hladnijim danima.
Ako nikada niste pripremali kuvano vino, sada ćete naučiti – vrlo je lako!
Takođe, danas ćemo vam pored recepta za pravljenje kuvanog vina otkriti i sve što treba da znate o istoriji kuvanog vina, kao i o njegovim brojnim koristima za zdravlje.
Kada je reč o istoriji kuvanog vina, ova tradicija seže hiljadama godina unazad. Postoji mnogo različitih verzija priča o tome kako se prvo kuvano vino pojavilo, ali jedno je sigurno - ono je zadržalo svoju popularnost kroz vekove.
Ovo piće ima korene u antičkoj Grčkoj, a kasnije se proširilo na Rimsko carstvo i ostatak Evrope. Veruje se da su stari Grci koristili kuvano vino u medicinske svrhe, kao tonik za jačanje organizma. Tokom vremena, recepti za pripremu kuvanog vina su se menjali i prilagođavali različitim kulturama i tradicijama.
Danas je kuvano vino popularno širom sveta i to posebno tokom praznične sezone. Englezi kuvano vino zovu mulled wine, Nordijci glögg, Francuzi vin chaud, Brazilci vinho quente, Italijani vin brulé (sprženo vino), Japanci kan zake (grejani sake), a Rusi глинтвейн.
Kuvano vino danas ima široku primenu i u kulinarstvu i mixologiji. Mnogi kuvari i barmeni koriste ga u svojim receptima, kreirajući inovativna i ukusna jela i koktele.
Od kuvanih vina sa dodatkom citrusa, do egzotičnih kombinacija sa đumbirom i kardamonom, mogućnosti su beskrajne kada je u pitanju ovo izvrsno piće.
Širom sveta postoji mnogo recepata za kuvano vino. Ovi recepti se razlikuju u sastojcima i začinima koji se koriste, ali svi imaju istu svrhu – slobodno možemo reći da kuvano vino tokom hladnih zimskih dana greje telo i dušu. U nastavku ćemo se posvetiti srpskom receptu za kuvano vino.
Prilikom pravljenja kuvanog vina kao osnovni sastojak treba da izaberete kvalitetno crveno vino jer će ono uticati na konačni ukus napitka. Pored crvenog vina potrebni su vam zaslađivači – med ili šećer i začini po izboru – karanfilić, cimet, muskatni oraščić i korica pomorandže.
Prvo u veliku šerpu sipajte flašu crvenog vina i stavite je na šporet da se zagreje na umerenoj temperaturi, ali pazite da ne provri.
Zatim, ako volite slatko vino, možete dodati po želji med (ili šećer), na primer, na količinu vina od 1 l možete dodati 4 kašičice zaslađivača, nakon toga mešati dok se ne sjedini sa vinom. Potom dodajte začine po vašem izboru, preporučujemo cimet, karanfilić, muskatni oraščić i koricu pomorandže zato što će ovi začini dodati dubinu i bogatstvo ukusa vašem kuvanom vinu.
Nakon dodavanja začina kuvajte vino na laganoj temperaturi oko 15-20 minuta kako bi se svi ukusi sjedinili, ali i dalje pazite da vino ne proključa. U suprotnom, alkohol će ispariti i napitak će izgubiti svoju draž. Nakon što se svi sastojci sjedine i zagreju dovoljno, skinite šerpu sa šporeta i ukoliko želite procedite kuvano vino kako biste uklonili začine.
Potom možete sipati kuvano vino u čaše, ukrasiti ih korom pomorandže ili štapićem cimeta radi dodatnog estetskog užitka i poslužiti.
Kada pričamo o koristima kuvanog vina za zdravlje, ne možemo, a da ne pomenemo njegova antioksidantna svojstva. Crveno vino, koje je najčešće korišćeno u pripremi kuvanog vina, bogato je antioksidansima koji jačaju naš imunološki sistem i pomažu nam da se odbranimo od raznih infekcija. Takođe, ovo piće će nas zagrejati tokom zimskih meseci i ublažiti simptome hladnoće, poput začepljenog nosa ili kašlja.
Kuvano vino je odličan izvor vitamina i minerala. Crveno vino, osnova za pripremu kuvanog vina, bogato je gvožđem, kalijumom i magnezijumom. Ovi minerali su neophodni za pravilno funkcionisanje organizma i održavanje zdravlja.
Osim toga, kuvano vino može pomoći i u ublažavanju stresa. Topao napitak ima umirujući efekat na telo i um, tako da je idealan za opuštanje nakon napornog dana. Takođe, dodatni začini poput cimeta i karanfilčića imaju dodatno umirujuće dejstvo na organizam.
Važno je samo da ne zaboravite da kuvano vino treba umereno konzumirati. Jedna do dve šolje kuvanog vina dnevno su sasvim dovoljne. Važno je napomenuti i da alkohol nije pogodan za sve osobe, posebno za trudnice, dojilje i osobe koje imaju određene zdravstvene probleme. Preporučujemo da se uvek posavetujte sa svojim lekarom pre početka konzumiranja bilo kakvog alkohola.
Kuvano vino je jedinstven i očaravajući topli napitak koji nas greje u hladnim danima. Njegovo istorijsko nasleđe povezano je sa drevnim kulturama i tradicijom uživanja. Vekovima zadržava popularnost širom sveta, a posebno je popularan u prazničnoj sezoni i tokom zime.
Videli ste i da je priprema kuvanog vina jednostavna i brza. Potrebno da odaberete kvalitetno crveno vino i da mu dodate začine koji su po vašem ukusu.
Nakon pripreme preostaje vam da uživate u trenucima radosti dok vas kuvano vino greje svojom toplinom i okrepljuje svojim ukusom. Ali ne zaboravite da budete umereni u konzumaciji zimskog magičnog napitka, jer i pored svih blagodeti, vino je alkoholno piće gde je mera ključna.