X
Menu
Logo
Search
Wishlist0
Cart0
search
Dekanter za vino: Luksuz ili potreba?

Dekanter za vino: Luksuz ili potreba?

Ukoliko ste vinski entuzijasta ili jednostavno volite da uživate u čaši dobrog vina, verovatno ste bili u prilici da vidite kako izgledaju bokali za vino, poznatiji kao - dekanteri za vino.

Otkrijte u nastavku zanimljivosti o njima, koje vrste dekantera za vino postoje, kako se vrši dekantiranje vina, kako se pravilno održava dekanter za vino i koja su vina zapravo pogodna za dekantiranje.

Dekanter za vino

Dekanter za vino je jedan od najvažnijih dodataka koji bi svaki pravi ljubitelj vina trebao da ima. Dekanter je posuda koja se koristi za dekantiranje, njen oblik podseća na vazu za cveće, a obično je izrađena od stakla ili kristala.

Dekanteri za vino dolaze u različitim oblicima i veličinama, ali najčešće su izrađeni u obliku boce sa širokim donjim delom koji se postepeno sužava ka otvoru.

Dekantiranje vina

Dekantiranje vina je proces prelivanja vina iz flaše u dekanter. Dekantiranjem se omogućava odvajanje vina od taloga, sedimenta ili preostalih nečistoća koje se mogu pojaviti u boci nakon dužeg stajanja. 

Takođe, dekantiranjem vino dolazi u kontakt sa kiseonikom, tokom aeracije vino pokazuje svoje arome i ukuse u punom sjaju.

Postupak dekantiranja vina – Korak po korak

Da biste dekantirali vino na pravi način, potrebno je pratiti nekoliko koraka. Prvo, izaberite pravi dekanter za vino. Važno je da dekanter bude čist i suv pre nego što prelijete vino.

Nakon što ste odabrali dekanter, pažljivo otvorite bocu vina. Ako imate problema sa odstranjivanjem čepa, lagano rotirajte bocu dok povlačite čep. Jednom kada je boca otvorena, blago nagnite bocu kako bi se tečnost prelila u dekanter.

Tokom prelivanja, vodite računa da ne prelijete talog iz originalne boce u dekanter. Pratite kako vino teče i usporite kada uočite talog koji ostaje na dnu boce. Ovo će vam pomoći da dobijete čisto vino, bez taloga.

Kada ste prelili vino u dekanter, možete ga ostaviti da se "odmori" neko vreme pre posluživanja, kako bi upilo kiseonik i razvilo dodatno svoje arome. Vreme "odmora" zavisi od vrste vina, ali u većini slučajeva 15-30 minuta bi trebalo biti dovoljno.

Kada je vreme za posluživanje, držite dekanter na dnu kako bi se sprečilo mešanje taloga sa vinom. Polako prelijte vino u čašu, pazeći da mogući talog ostane na dnu dekantera.

Vrste dekantera za vino

Postoji nekoliko različitih vrsta dekantera za vino, svaka dolazi sa svojim specifičnim karakteristikama:

  • Standardni dekanteri za vino
  • Dekanteri za vino sa filterom
  • Dekanteri za belo vino
  • Dekanteri za crveno vino
  • Električni dekanteri za vino

Prva vrsta koju ćemo vam predstaviti je standardni dekanter. Ovo je osnovna varijanta koja se najčešće koristi. Izrađen od prozirnog stakla, ovaj dekanter omogućava da vino diše i razvija svoje arome. Dovoljno je velik da primi celu bocu vina i ima široko dno kako bi se omogućila adekvatna cirkulacija vazduha.

Druga vrsta dekantera je dekanter sa filterom. Ova opcija je idealna za vina koja se prave na tradicionalan način, bez filtriranja. Filter u dekanteru pomaže u zadržavanju čestica i taloga u boci, čime se osigurava čista i bistra tečnost u čaši. Ova vrsta dekantera je često omiljena među stručnjacima za vina, jer omogućava punu ekspresiju ukusa.

Treća vrsta dekantera je dekanter za belo vino. Ovi dekanteri su obično manjih dimenzija i imaju tanak vrat, što omogućava očuvanje temperature belog vina. Za bela vina je važno da se posluže rashlađena, a beli dekanteri to omogućavaju. Takođe, ove vrste dekantera često imaju poseban dizajn koji pruža elegantan izgled na stolu.

Četvrta vrsta dekantera je dekanter za crvena vina. Ovi dekanteri su često dizajnirani sa većom površinom izloženom vazduhu, kako bi crvena vina imala priliku da se "razbude" i razviju svoje arome. Crvena vina imaju drugačiju strukturu od belih vina, pa se samim tim i dekanter za crvena vina razlikuje od dekantera za bela vina.

Poslednja vrsta koju ćemo pomenuti je električni dekanter. Ovi dekanteri su relativno novi na tržištu, ali su već postali popularni među ljubiteljima vina. Električni dekanteri koriste tehnologiju za ubrzano otvaranje i pročišćavanje vina. Oni su idealni za one koji žele brzo i efikasno dobiti optimalan ukus i aromu.

Kako se održava dekanter za vino?

Dekanter je neizostavan deo restorana, ali bez obzira na izazov čišćenja ovog neobičnog posuđa postaje i deo naših domova. Njegov specifičan oblik može biti prilično zahtevan za održavanje, ali ne brinite, uz malo strpljenja i nekoliko saveta, čišćenje dekantera će postati rutinska i jednostavna aktivnost.

Pre nego što započnete proces čišćenja dekantera, najvažnije je da se informišete o njegovim materijalima i potrebama. Dekanteri su često od stakla, kristala ili kristalnog stakla, pa se treba pobrinuti da odaberete pravi način čišćenja za odabrani materijal.

Ako imate dekanter od stakla, dovoljno je koristiti blago deterdžentno sredstvo i mlaku vodu. Preporučuje se izbegavanje upotrebe abrazivnih sredstava ili četki koje mogu ogrebati staklo. Pokreti trebaju biti nežni i pažljivi, kako biste izbegli moguću štetu na površini dekantera.

Ako se radi o kristalnom ili kristalnom staklenom dekanteru, postupak zahteva malo više pažnje. Preporučuje se upotreba specijalnih sredstava za čišćenje kristala, koja su obično dostupna u prodavnicama posuđa ili kućnih aparata. Ova sredstva su dizajnirana tako da održe sjaj i sjajnost vašeg kristalnog dekantera, istovremeno uklanjajući svu prljavštinu i ostatke vina. Prilikom odabira sredstva, proverite da li je kompatibilno sa vašim kristalom.

Kada započnete sa čišćenjem, najbolje je koristiti meku četku ili četkicu za boce. Uronićete četkicu u deterdžent i nežno je pokretati unutar dekantera. Budite pažljivi kada čistite uski grlić dekantera, kako biste izbegli oštećenja. Redovno čišćenje, nakon svake upotrebe, sprečiće nakupljanje prljavštine i ostataka vina na dekanteru.

Nakon završetka čišćenja, sledi ispiranje dekantera. Potrebno je temeljno isprati dekanter od strane i spolja kako biste se osigurali da nema tragova deterdženta ili drugih hemikalija koje bi mogle oštetiti vaš dekanter ili ostaviti neprijatan miris.

Posle ispiranja dekanter treba ostaviti da se potpuno osuši. Ovo je ključno kako biste izbegli eventualnu pojavu mrlja ili stvaranje vodene naslage unutar dekantera. Preporučuje se okretanje dekantera naglavačke kako bi se sva voda iscedila i ostaviti ga na dobro provetrenom mestu.

Nežnost proces čišćenja i nije tako brz, zato su strpljenje i redovno održavanje ključni faktori za održavanje svetlucavog i čistog dekantera.

Koja vina se dekantiraju?

Vina koja se najčešće dekantiraju su starija crvena vina. Ova vina često odležavaju godinama u boci, što dovodi do stvaranja taloga. Dekantiranje pomaže da se ta naslaga odvoji od vina i sprečava da završi u čaši. Takođe, starija crvena vina često imaju kompleksnije arome koje se mogu razviti samo kada su izložena kiseoniku.

Pre dekantiranja starijih vina, ukoliko je boca stajala vodoravno, ostavite je jedan dan da stoji uspravno kako bi se talog smestio na dno. Dekantiranje starijih vina radite sporije i pažljivije. Dekanter držite pod uglom od 45 stepeni, kako biste sprečili da talog ode sa dna dekantera u vašu čašu.

Drugi tip vina koji se često dekantira su mlada crvena vina visokog tanina. Tanini su prirodni sastojci vina koji daju opor ukus i osećaj zatezanja u ustima, sličan ukusu nezrelih jabuka. Mlada crvena vina sa visokim sadržajem tanina mogu delovati suviše "grubo" ili "grublje" ukoliko se ne dekantiraju. Dekantiranje omekšava tanine i čini vino mnogo prijatnijim za degustaciju.

Nasuprot starim vinima, mlada vina možete dekantirati dosta brže. Na taj način vino će brže doći u dodir sa kiseonikom i biće brže spremnije za degustaciju. Brži proces dekantiranja poznat je i pod nazivom “šok dekantiranje”.

Preporučuje se i dekantiranje belih vina. Najčešće su to starija bela vina sa kompleksnim mirisima. Dekantiranje omogućava belim vinima da "dišu" i razviju svoje arome dok se služe.

Naravno, svako vino može se dekantirati ukoliko želite da mu pružite više vremena da se "otvori". Međutim, važno je napomenuti da dekantiranje ponekad može biti suvišno, s toga budite pažljivi pri odabiru vina za dekantiranje.

Započnite novi vinski izazov, isprobajte dekantiranje!

Ako do sada niste praktikovali dekantiranje, sada je pravo vreme da isprobate ovu tehniku. Jer videli ste dekantiranje vina je umetnost koja može doprineti poboljšanju ukusa, mirisa i izgleda vina.

Ovaj proces takođe ima i socijalnu ulogu, jer posluživanje dekantiranog vina može impresionirati vaše goste i pružiti im nezaboravno iskustvo.

Zato bez obzira na to da li ste stručnjak ili početnik u svetu vina, prepustite se otkrivanju vinskih zanimljivosti i isprobajte dekantiranje.

 

Winea
Winea
Winea
Winea
Winea
Winea
Winea
Winea
© 2024 Winea | Sva prava zadržana. Powered by Croonus Technologies.