X
Menu
Logo
Search
Wishlist0
Cart0
search
Chardonnay (Šardone) – Najpopularnija sorta belog grožđa!

Chardonnay (Šardone) – Najpopularnija sorta belog grožđa!

Šardone je jedno od najomiljenijih sorti grožđa na svetu, zahvaljujući svom broju različitih stilova. Najviše se upotrebljava za proizvodnju sortnih belih vina, penušavaca ali i u kupaži rozea.

Krasi ga izuzetno zanimljiva istorija, karakterističnog je ukusa i izgleda, uparuje se uz različita jela, a u nastavku otkrivamo i brojne druge zanimljivosti kralja belih vina.

Poreklo

Poreklo vina Šardone može se pratiti sve do Burgundije, regije u Francuskoj koja je poznata po svojoj vinskoj tradiciji i izvanrednim vinogradima. Veruje se da je Šardone prvi put uzgajan upravo u ovoj regiji, još u 17. veku. Iz Francuske, ovo vino je polako ali sigurno osvajalo svet, šireći se širom Evrope i do ostalih kontinenata. Najrasprostranjeniji je u Francuskoj, SAD, Australiji i Čileu.

Ono što čini Šardone tako posebnim je kombinacija klimatskih uslova, zemljišta i veštine vinogradara. Rezultat toga je nezaboravno iskustvo koje pruža svaki gutljaj ovog vina. Klima u kojoj se uzgaja Šardone karakteriše se toplim letima i hladnim zimama, što omogućava grožđu pravilno sazrevanje i zadržavanje svežine.

Takođe, zemljište u kojem raste vinova loza za Šardone je veoma važno - šljunkovito i krečnjačko zemljište pruža savršene uslove za razvoj ove sorte grožđa.

Karakteristike

Sada kada znamo odakle potiče Šardone, važno je naglasiti njegov izgled i karakteristike ukusa. Čokot mu je srednje veličine, grozd sitan do srednje krupan, cilindričan, sa srednjim zrnima.

Ovo vino se često opisuje kao puno, bogato i voćno. Primetne su note ananasa, jabuke, breskve i vanile, koje se odlično kombinuju i daju mu jedinstvenu kompleksnost. Blistava zlatno-žuta boja Šardonea i mirisne arome čine ga veoma primamljivim za sve ljubitelje belog vina.

Chardonnay je poznat po svojoj neverovatnoj raznovrsnosti i rasponu ukusa. Ova raznolikost se može pripisati nizu tehnika proizvodnje vina i klimatskim uslovima kojima je podvrgnut.

Od hrskavih neotopljenih verzija iz hladne klime, do verzija punog tela i odležanih u hrastovini iz umerenije klime, pa čak i do svetlucavog blanc de blanc-a, ukusi Šardonea mogu značajno da variraju, istovremeno zadržavajući zajedničke karakteristike.

Na nosu, Šardone bez hrastovine ima tendenciju da nudi mirisne note zelene jabuke, kruške i citrusa, sa aromama poput krede ili minerala.

Šardone od hrastovine često će predstavljati bogate arome breskve, manga i limuna, praćene notama vanile, putera, a često i nagoveštajem tostovanog hleba ili orašastih plodova zbog uticaja hrasta.

Na nepcu Chardonnay nudi širok spektar doživljaja u zavisnosti od stila. Šardone bez hrastovine su obično mršavi i hrskavi, sa visokom kiselinom, često podsećaju na svežinu Sovinjon Blana, ali sa više tela.

Uparivanje sa hranom

Kada je reč o uparivanju hrane, Šardone je veoma svestrano vino. Od školjki, do kremastih soseva, voćnih salata, pa čak i belog mesa poput svinjetine i piletine - Šardone će se sjajno uklopiti.

Takođe, odlično se slaže sa sirevima, kao što je gauda ili blagi kozji sir. Bez obzira na to da li uživate u hrani ili piću, Šardone će pružiti pravo gastronomsko zadovoljstvo.

Temperatura serviranja

Temperatura serviranja Šardonea varira u zavisnosti od stila. Penušavi Šardone treba da se servira veoma ohlađen, na 3-7°C, a ukoliko je u pitanju belo vino ili roze kupaža poželjno je serviranje na temperaturi oko 12°C.

Kada je u pitanju odabir čaša za Šardone, možete se poslužiti univerzalnim čašama za belo vino, a ukoliko želite da penušavi Šardone dodatno istaknete koristite uske čaše za penušavce.

5 zabavnih činjenica o Šardoneu

  • Šardone je jedno od najzasađenijih sorti belog grožđa na svetu, sa preko 200.000 hektara zasađenih širom sveta.
  • Šardone često prolazi kroz proces koji se zove malolaktička fermentacija, koja menja oštru jabučnu kiselinu u mekšu mlečnu kiselinu, dodajući note putera i jogurta.
  • Wente vinarija u Kaliforniji je poznata po kloniranju Šardonea iz Burgundije 1912. Taj klon, nazvan Wente klon, je izvorni materijal za skoro 80% američkih zasada Šardonea danas.
  • Za Chardonnay se kaže da je grožđe vinara, jer mnoge od svojih prepoznatljivih degustacijskih nota - putera i vanile, dobija od metoda proizvodnje vina.
  • Ako vidite „Blanc de blancs“ na etiketi penušavca, gotovo sigurno pijete 100% Chardonnay.

Lazar Chardonnay - Nezaobilazno vino za ljubitelje belog vina

Lazar Chardonnay, suvo belo vino, prepoznatljive zlatno žute boje prava je senzacija u  našoj vinskoj kolekciji. Ovo belo vino, proizvedeno od sorte Šardone, osvojilo je prvo srca ljubitelja vina u Severnoj Makedoniji odakle potiče. Ubrzo njegov kvalitet prepoznat je širom Evrope, a sa sigurnošću možemo reći da nakon predstavljanja na našem tržištu, svakodnevno oduševljava srpske vinoljupce.

Prva stvar kojom će vam Lazar Chardonnay privući pažnju jeste snažan miris zrele breskve i kajsije, koji čini da se osećate kao da ste zakoračili u mirisni voćnjak Severne Makedonije.

Ali to nije sve - toplina tropskog voća i diskretna mineralnost dopunjuju celokupnu aromu i naglašavaju slojevitost vina. Umerena kiselost pruža ravnotežu ovim slatkim notama, dok njegovo puno telo čini da dugo osećate ukus. I zaista, svaki gutljaj ovog vina je prava poslastica za vaše nepce.

Lazar Chardonnay je savršen izbor za sve ljubitelje hrane u kombinaciji sa dobrim vinom. Preporučuje se uparivanje sa specijalitetima od ribe, piletine i svinjetine sa roštilja. Ovo vino će savršeno zaokružiti svako jelo i upotpuniti celokupno gastronomsko iskustvo.

Da biste uživali u potpunosti u svakoj čaši ovog izvanrednog vina, služite ga na temperaturi od 10-12°C. Na ovaj način ćete najbolje istaći sve note i arome koje ovaj Chardonnay pruža.

Ukupan utisak koji Lazar Chardonnay ostavlja je zaista fascinantan. Sa svojim karakterističnim aromama, punim telom i umerenom kiselosti, ovo vino vas vodi na putovanje ukusa koje garantovano nećete zaboraviti.

Ukoliko imate priliku, obavezno ga isprobajte i prepustite se Lazar Chardonnay čarima. Verujte nam, nećete se razočarati.

Zašto izabrati vino sorte Šardone?

Šardone je vino sa bogatom istorijom i velikom reputacijom. Poreklom iz Burgundije, ovo vino se proširilo širom sveta zahvaljujući svojoj prefinjenosti i kvalitetu.

Sa svojim jedinstvenim ukusom i sposobnošću da se upari sa raznovrsnim jelima, Šardone je definitivno vino koje vredi probati.

Winea
Winea
Winea
Winea
Winea
Winea
Winea
Winea
© 2024 Winea | Sva prava zadržana. Powered by Croonus Technologies.